, , ,

XR75X90K

Sony

4K HDR-телевизор со уникатен Full Array LED, Cognitive Processor XR™ и Acoustic Multi-Audio™

  • Зоните со LED-светилки се вклучуваат и исклучуваат независно за реалистична светлина и детали во сенките
  • Cognitive Processor XR™ разбира како гледаат и слушаат луѓето и создава пореално доживување
  • Високотонците за позиционирање на звукот ги прават сите звуци реални
  • Минималистички дизајн со тенка рамка за помалку пречки

159,990 ден

4K Full Array LED
Што и да гледате, квалитетот ќе биде подобрен приближно до 4K, благодарение на нашиот уникатен Cognitive Processor XR™. Нашиот Full Array LED, кого извонредно го контролира нашата уникатна технологија, го контролира задното осветлување во зоните за да репродуцира реалистичен контраст во светлите и темните делови истовремено. Уживајте во сликите со реалистична длабочина и контраст.

Cognitive Processor XR™
Ново ниво на слика и звук со Cognitive Processor XR™. Нашиот револуционерен процесор во телевизорите BRAVIA XR™ од Sony репродуцира содржини на ист начин како што гледаат и слушаат луѓето, за да добиете неверојатно реално доживување. Сликите се анализираат вкрстено и се изоструваат, особено околу фокусната точка, за да се добие реална длабочина, извонреден контраст и прекрасни и живописни бои.

XR Triluminos Pro
Благодарение на Cognitive Processor XR™, нашиот екран со Full Array LED, нова уникатна структура на LED-светилки и XR Triluminos Pro му овозможува на X90K да прикаже повеќе од милијарда бои и да ги репродуцира боите со дискретни разлики како во реалниот свет. Тој ги открива боите преку заситување, тонови и светлина за да создаде природни нијанси во сите детали.

XR HDR Remaster
Со XR HDR Remaster, телевизорот може да ги открие сите предмети на екранот, да ги анализира нивните бои и да го прилагоди контрастот за ги направи сликите уште пореални. Обработката на предметите со BRAVIA XR нуди потполно ново ниво на прецизност преку дополнително прилагодување на нијансите, заситувањето, светлината, векторот на движење, фреквентниот опсег и многу повеќе. Како резултат добивате извонредно реални сцени со поголема длабочина, реални текстури и природни бои.

XR Contrast Booster 10
Со прецизно балансирање на приказот на светлина низ целиот екран, затемнување одредени површини и осветлување други, XR Contrast Booster ја прилагодува светлината за приказ на посветли тонови во одблесоците и подлабоки црни тонови во сенките. Светлите површини се посветли и темните површини се потемни, па затоа сцените изгледаат пореални и имаат повеќе длабочина и детали.

Подобрување на квалитетот до 4K со XR
Со XR-подобрувањето на квалитетот до 4K ќе добиете забава со приближен квалитет до 4K, независно од содржината или изворот. Нашиот Cognitive Processor XR™ обработува огромни количини на податоци и интелигентно ги обновува изгубените текстури и детали за да добиете реални слики.

4K XR Super Resolution
XR Super Resolution ги открива предметите во сликата и репродуцира практично реални текстури на екранот. Нашиот процесор BRAVIA XR прецизно ги анализира и обработува податоците за да создаде 4K-слики со четири пати поголема резолуција од Full HD за да ги збогати сцените со реални детали и текстури.

4K XR Smoothing
XR Smoothing создава јасни и природни 4K-слики во реално време, без „појава на ленти“ како кај другите телевизори. Сцените се репродуцираат со илјадници тонови, нијанси и градации, поради што изгледаат многу реално.

Година на моделот Година на моделот 2022
Димензии и тежина Големина на екранот (инчи, мерено дијагонално) 75″ (74,5″)
ГОЛЕМИНА НА ЕКРАНОТ (СМ, МЕРЕНО ДИЈАГОНАЛНО) 189 см
Димензии на телевизорот без држач (Ш x В x Д) Прибл. 167,5 x 96,2 x 7,3 см
ДИМЕНЗИИ НА ТЕЛЕВИЗОРОТ СО ДРЖАЧ (СТАНДАРДНА ПОЛОЖБА) (Ш x В x Д) Прибл. 167,5 x 99,2 x 39,8 см
ДИМЕНЗИИ НА ТЕЛЕВИЗОРОТ СО ДРЖАЧ (ТЕСНА ПОЛОЖБА) (Ш x В x Д) Прибл. 167,5 x 99,2 x 39,8 см
ДИМЕНЗИИ НА ТЕЛЕВИЗОРОТ СО ДРЖАЧ (ПОЛОЖБА НА ЗВУЧНИКОТ ВО ВИД НА ЛЕНТА) (Ш x В x Д) Прибл. 167,5 x 103,2 x 39,8 см
Димензии на картонското пакување (Ш x В x Д) Прибл. 181,0 x 110,7 x 18,7 см Прибл. 182,4 x 111,9 x 18,7 см (ISTA-пакување)
ШИРИНА НА ДРЖАЧОТ (СТАНДАРДНА ПОЛОЖБА) Прибл. 136,1 см
ШИРИНА НА ДРЖАЧОТ (ТЕСНА ПОЛОЖБА) Прибл. 50,9 см
ШИРИНА НА ДРЖАЧОТ (ПОЛОЖБА НА ЗВУЧНИКОТ ВО ВИД НА ЛЕНТА) Прибл. 136,1 см
VESA® поставеност на отворите (Ш x В) 30,0 x 30,0 см
Тежина на телевизорот без држач Прибл. 34,4 кг
Тежина на телевизорот со држач Прибл. 35,8 кг
Тежина на картонското пакување (бруто) Прибл. 46 кг
Прибл. 50 кг (ISTA-пакување)
Поврзување Wi-Fi® стандарди Сертификат за Wi-Fi® 802.11a/b/g/n/ac
ФРЕКВЕНЦИЈА НА WI-FI 2,4 GHz/5 GHz(за Wi-Fi Direct: само 2,4 GHz)
Влезови за етернет 1 (страничен)
Поддршка за Bluetooth® профили Верзија 4.2, HID (поврзување глувче/тастатура)/HOGP (поврзување уреди со мала потрошувачка на енергија)/SPP(профил за сериска порта)/A2DP (стерео звук) /AVRCP (AV-далечински управувач)
CHROMECAST BUILT-IN Да
APPLE AIRPLAY Да
APPLE HOMEKIT Да
Влез(ови) за RF (антенска/кабелска) врска 1 (страничен)
Влез(ови) за IF (сателитска) 2 (странични)
Компонентен видео влез(ови) (Y/Pb/Pr) Не
Композитен видео влез(ови) Хибриден, со влез за централен звучник S x1(страничен, мини приклучок)
RS-232C влез(ови) Не
Вкупно HDMI влезови 4 (4 странични)
HDCP HDCP2.3(за HDMI™1/2/3/4)
BRAVIA SYNC (СО HDMI-CEC) Да
Карактеристиките се наведени во HDMI2.1 4K120/eARC/VRR/ALLM
HDMI повратен аудио канал (ARC) Да (eARC/ARC)
Променлива стапка на освежување (VRR) Да (за HDMI™3/4)
Автоматски режим со мало доцнење (ALLM) Да (за HDMI™3/4)
Дигитален аудио излез(и) 1 (страничен)
Излез(и) за слушалки
Аудио излез(и)
Излез(и) за сабвуфер
USB приклучоци 2 (странични)
Снимање на USB HDD Да(1Rec)(освен Италија)
Поддршка за формати на USB уреди FAT16/FAT32/exFAT/NTFS
Кодеци за репродукција преку USB MPEG1:MPEG1/MPEG2PS:MPEG2/MPEG2TS(HDV,AVCHD):MPEG2,AVC/MP4(XAVC S):AVC,MPEG4,HEVC/AVI:Xvid,MotionJpeg/ASF(WMV):VC1/MOV:AVC,MPEG4,MotionJpeg/MKV:Xvid,AVC,MPEG4,VP8.HEVC/WEBM:VP8/3GPP:MPEG4,AVC/MP3/ASF(WMA)/LPCM/WAV/MP4AAC/FLAC/JPEG,WEBM:VP9/AC4/ogg/AAC/ARW(само „Screen nail“)
Слика (панел) Вид на екран LCD екран
Резолуција на екранот (Х x В, точки) 3840 x 2160
Агол на гледање (X-Wide Angle)
ТЕХНОЛОГИЈА ШТО СПРЕЧУВА РЕФЛЕКТИРАЊЕ (X-ANTI REFLECTION)
Вид на задно осветлување Директно (Full Array LED)
Вид на затемнување на задното осветлување Local Dimming
СТАПКА НА ОСВЕЖУВАЊЕ НА ЕКРАНОТ 100Hz
Слика (обработување) Компатибилност со HDR (висок динамички опсег) Да (HDR10, HLG, Dolby Vision)
Процесор за слика Cognitive Processor XR
Подобрување на острината Подобрување на квалитетот до 4K со XR
Dual database processing
XR Super Resolution
Подобрување на боите XR TRILUMINOS PRO™
XR Smoothing
Технологија Live Colour™
ПОДОБРУВАЊЕ НА КОНТРАСТОТ XR Contrast Booster
XR HDR remaster
Подобрување на динамичкиот контраст
Подобрување на движењата (стандардни Hz) XR Motion Clarity, автоматски режим
Поддршка за видео сигнали HDMI™-сигнал: 4096x2160p(24, 50, 60 Hz), 3840x2160p(24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 Hz), 1080p(30, 50, 60, 100, 120 Hz), 1080/24p, 1080i(50, 60 Hz), 720p(30, 50, 60 Hz), 720/24p, 576p, 480p
Режими на слика Живописно, стандардно, кино, IMAX Enhanced, игри, графика, фотографии, приспособено, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark, Netflix calibrated Mode
СЕНЗОР Лесен
NETFLIX CALIBRATED MODE Да
Звук (звучници и засилувач) Излезна моќност на звукот 10 W + 10 W + 5 W + 5 W
Вид на звучникот Acoustic Multi-Audio, високотонец за позиционирање на звукот, X-Balanced Speaker
Конфигурација на звучници Целосен опсег (рефлективен бас) x 2, високотонец x 2
Звук (обработка) Поддршка за Dolby формат на звук Dolby™ Audio, Dolby™ Atmos
Поддршка за DTS формат на звук DTS дигитален опкружувачки звук
ACOUSTIC AUTO CALIBRATION Компензација за положбата на корисникот и за просторијата
ЗУМИРАЊЕ НА ГЛАС Voice Zoom 2
FM радио Не
Обработка на звукот Не
Симулиран опкружувачки звук Конверзија во 3D-опкружувачки звук
Режими на звук Стандардно, дијалог, кино, музика, спорт, Dolby Audio
ACOUSTIC CENTER SYNC Да (компатибилен звучник во вид на лента од Sony)
Слушалки подготвени за 3D опкружувачки звук Да
Камера КАМЕРА BRAVIA CAM(опција)
ФУНКЦИЈА ЗА КАМЕРА Да(апликации за камера)
Софтвер Оперативен систем Android TV™
ПАМЕТЕН ТЕЛЕВИЗОР Google TV™
Вграден мемориски простор (GB) 16 GB
Јазик на екранот АФРИКАНС,AMH,АРАПСКИ,АСАМСКИ,AZE,BEL,БУГАРСКИ,БЕНГАЛСКИ,БОСАНСКИ,КАТАЛОНСКИ,ЧЕШКИ,ДАНСКИ,DEU,ГРЧКИ,АНГЛИСКИ,ШПАНСКИ,ЕСТОНСКИ,BAQ,PER,ФИНСКИ,ФРАНЦУСКИ,GLG,ГУЏАРАТСКИ,ХИНДИ,ХРВАТСКИ,УНГАРСКИ,ИНДОНЕЗИСКИ,ISL,ИТАЛИЈАНСКИ,ХЕБРЕЈСКИ,ЈАПОНСКИ,КАЗАШКИ,КАНАДСКИ,KOR,KIR,LAO,ЛИТВАНСКИ,ЛАТВИСКИ,МАКЕДОНСКИ,МАЛАЈАЛСКИ,MON,МАРАТХИ,MAY,BUR,NOB,NEP,NLD,ОРИЈА,ПЕНЏАПСКИ,ПОЛСКИ,ПОРТУГАЛСКИ,РОМАНСКИ,РУСКИ,SOL,СЛОВЕНСКИ,ALB,СРПСКИ,ШВЕДСКИ,СВАХИЛСКИ,ТАМИЛСКИ,ТЕЛУГУ,ТАЈЛАНДСКИ,TGL,ТУРСКИ,УКРАИНСКИ,URD,UZB,ВИЕТНАМСКИ,ЕДНОСТАВЕН КИНЕСКИ,ТРАДИЦИОНАЛЕН КИНЕСКИ,ЗУЛУ
Јазик за внесување текст АРАПСКИ / БУГАРСКИ / КАТАЛОНСКИ / ХРВАТСКИ / ЧЕШКИ / ДАНСКИ / ХОЛАНДСКИ / АНГЛИСКИ / ЕСТОНСКИ / ФИНСКИ / ФРАНЦУСКИ / ГЕРМАНСКИ / ГРЧКИ / ЕВРЕЈСКИ / ИНДОНЕЗИСКИ / ИТАЛИЈАНСКИ / ЈАПОНСКИ / НОРВЕШКИ / ПЕРСИСКИ / ПОЛСКИ / ПОРТУГАЛСКИ / РОМАНСКИ / РУСКИ / СЛОВАЧКИ / СЛОВЕНСКИ / ШПАНСКИ
Гласовно пребарување (Гласовно пребарување)Да/(вграден микрофон)Не
ВГРАДЕН ПРЕКИНУВАЧ ЗА МИКРОФОН
Електронски програмски водич (EPG) Да
Internet Browser Vewd
Продавница за апликации Да (Google Play Store)
Тајмер за вклучување/исклучување Да
Тајмер за заспивање Да
Телетекст Да
Автоматска калибрација со CalMAN® Да
Придружен текст (аналоген/дигитален) (Аналоген) Не
(дигитален)Превод
Функции за ​PlayStation®5 Автоматски HDR со мапирање на тонови Да
Режим на слика со автоматски жанр Да
Заштеда на енергија ГОЛЕМИНА НА ЕКРАНОТ (СМ, МЕРЕНО ДИЈАГОНАЛНО) 189 см
Големина на екранот (инчи, мерено дијагонално) 75″ (74,5″)
ГОДИШНА ПОТРОШУВАЧКА НА ЕНЕРГИЈА* 118 kWh/1000 часа
Потрошувачка на енергија (во режим на подготвеност) 0,50 W
Потрошувачка на енергија (режим на подготвеност во мрежа) – приклучоци 2,00 W(Wi-Fi) / 2,00 W(LAN) / 1,0 W(Bluetooth®)
Присуство на олово
Количество жива (мг) 0,0 mg
Потрошувачка на енергија (режим на работа) за Energy Star
Потрошувачка на енергија (режим на подготвеност) за Energy Star
Усогласеност со Energy Star®
Енергетски потреби (напон/фреквенција) 50 Hz
220 V – 240 V AC
Режим за заштеда на енергија / Режим за исклучено задно осветлување Да
Контрола на динамично задно осветл. Да
ЕКОЛОШКИ ПРОИЗВОД Да
Дизајн ДИЗАЈН НА РАМКАТА Рамна површина
БОЈА НА РАМКАТА Црна
Дизајн на држачот Тенок метален држач
БОЈА НА ДРЖАЧОТ Темно сребрен
ПОЛОЖБА НА ДРЖАЧОТ Поставување на 3 начини (стандардна положба/тесна положба/положба за звучник во вид на лента)
ДАЛЕЧИНСКИ УПРАВУВАЧ IR-далечински управувач; стандардни далечински управувачи
Вграден приемник Број на приемници (антенски/кабелски) 2(дигитални)/1(аналоген)
Број на приемници (сателитски) 2
ТВ систем (аналоген) B/G, D/K, I
Покриеност на канали од приемникот (аналогни) 45,25 MHz-863,25 MHz(во зависност од изборот на земјата)
ТВ систем (дигитална антенска телевизија) DVB-T/T2
Покриеност на канали од приемникот (дигитална антенска телевизија) VHF/UHF(во зависност од изборот на земјата)
ТВ систем (дигитална кабелска телевизија) DVB-C
Покриеност на канали од приемникот (дигитална кабелска телевизија) VHF/UHF/кабелска(во зависност од изборот на земјата)
ТВ систем (дигитална сателитска телевизија) DVB-S/S2
Покриеност на канали од приемникот (дигитална сателитска телевизија) Фреквенциски опсег 950-2150 MHz
CI+ Да
Пристапност Читач на екран Да
Аудио опис Да
Придружен текст Поднаслов
Зголемување на текстот Да
Кратенка за пристапност Да
Гласовно пребарување (Гласовно пребарување)Да/(вграден микрофон)Не